مشاور معماری سینما با فاصله از سایر بخشهای معماری و مشاوره در آنها متفاوت است. همانطور که بنای سینما و همراهی آن با نمای معاصر معماری و هنر نهفته در آن با سایر شاخههای این صنعت تفاوت دارد.سینمای خانگی نیز در معماری امروزی رایج شده است.
پردیسهای سینمایی بهخوبی این نکته را به ما یادآور میشوند که گرچه بنای سینما ممکن است از گذشته باقی مانده باشد، اما معماری آن از زمان عبور کرده و به عصر ما رسیده است!
در این مطلب ضمن بررسی این موضوع به مشاور معماری سینما و اهمیت آن میپردازیم.
با ما تا انتهای متن همراهی کنید.
هر سینمای امروزی میتواند چندین سالن با تجهیزات و امکانات کامل را شامل شود که امکان استفاده از فضایی فرهنگی، تفریحی و متنوع را برای کاربران فراهم میکند.
مشاور معماری سینما بیشک باید بتواند این همه را در قالب ارائه مشاوره تا راهیابی به نتایج مورد نظر دنبال نموده و پیشنهادات و طرحهای مفیدی عرضه کند.
مرور قوانین لازم و استانداردهای معتبر برای ساخت یک سالن سینما از دیگر مواردی است که در حوزه وظایف مشاور معماری سینما میگنجد.
در مجموع میتوان گفت مشاور معماری سینما با نگاهی به تلفیق هنر و صنعت در این سازه متمایز، آمیزهای از این دو را با توجه به نیازها و الزامات کاربردی در همان محیط به سازنده سینما معرفی میکند.
معماری سینما در قیاس با بسیاری از سازههای تاریخی عمر چندانی ندارد و طول حیات آن به اختراع این صنعت محدود میشود. اما در همین مدت کوتاه شاهد فراز و فرودهای بسیاری بوده که بیشک ردپای مشاور معماری سینما را میتوان در تکتک آنها یافت.
نخستین نمونه سینما شبیه به یک اتاق مستطیل بود که با تعدادی صندلی معمولی و پردهای برای نمایش و پروژکتورهای ابتدایی کامل میشد. با افزایش محبوبیت این صنعت و بالا رفتن آمار علاقهمندان به هنر فیلمسازی در دوران جنگ جهانی اول و پس از آن، موجی از ساخت بناهای جدید برای سینما ایجاد و سبکهای مدرن معماری بسیار پیچیدهتر و البته با بهکار گیری اصول خاص مهندسی در این زمینه وارد فعالیت شدند.
قصرهای سینمایی در اوج دوران اقبال به سینما و تلویزیون، جمعیت باورنکردنی 4000 نفر را در خود جا میداد!
در این دوران طراحی فضای داخلی سینماها اغلب فانتزی شکل و با معماری مشابه به کلیسا و معابد سبک گوتیک، نگاهها را به خود خیره میکرد.
با ورود تلویزیون به زندگی عموم مردم در اواخر دهه 1940، تعداد تماشاگران سینما کاهش یافته و سبک جدیدی از ساختمان با چندین سالن نمایش کوچکتر ظهور کرد.
شواهد نشان میدهد در همه این دورهها نقش مشاور معماری سینما بهنوعی در تعیین شیوه ساخت و قوانین حاکم بر آن آشکار و تاثیرگذار بوده است. سینمای امروزی با ترکیبی از هنر و تکنولوژی، بیش از هر زمان به معماری و سبکهای مدرن وابسته است و نقش قوی و روشن مشاور معماری سینما نیز در آن بهخوبی دیده میشود.
آنچه امروزه بهعنوان معماری و استانداردهای ساخت و ساز در ساخت سینما بهکار گرفته میشود، بهمراتب پیشرفتهتر از نسخههای قدیمی بوده و سهم عمدهای در گرایش عمومی به آن دارد.
امروزه قوانین مشخصی بر ساخت و ساماندهی سینما حاکم است که مشاور معماری سینما نیز در اجرای آنها نقش ایفا میکند که در این بخش برخی از مهمترین آنها را با هم مرور میکنیم:
این مورد با در نظر گرفتن تعداد تماشاگران و نوع اجرای فیلم تعیین میشود. فضاهای اصلی موجود در هر سالن سینما شامل لابی، پیشخوان فروش بلیت، بوفه، سرویس بهداشتی و... بوده و وسعت آن در هر سالن بستگی به عوامل متعددی دارد. مشاور معماری سینما موارد مشخصی را بهعنوان راهنما و بر اساس طراحی فضای مورد نظر جهت صندلیها و میزان فضای لازم برای چیدمان آنها ارائه میکند.
این ارقام اغلب به یکی از اشکال زیر پیاده میشوند:
200 صندلی با فضای مورد نیاز 270 متر مربع
150 صندلی با فضای مورد نیاز 190 متر مربع
75 صندلی با فضای مورد نیاز 125 متر مربع
چیدمان اصولی و رعایت استانداردهای فاصله برای نشستن راحت تماشاگران: این مورد به انتخاب مبلمان سینمایی بستگی دارد و مشاور معماری سینما در مورد آن نظر میدهد.
رعایت استانداردهای تعیین شده در فراهم کردن ملزومات ایمنی سالن سینما: از کاربرد عایقهای صدا (در بخشهای داخلی و خارجی در قالب تجهیزات آکوستیک)، عایق دما و رطوبت، خدمات تهویه مطبوع و کنترل میزان و شدت صدا در زمان پخش، ملزومات و تاسیسات بهداشتی، آسانسور و بسیاری موارد دیگر در این پروسه دارای اهمیت است.
نقش مهم و کلیدی مشاور معماری سینما در پیادهسازی بهینه همه این موارد تا راهاندازی کامل و موفق هر سالن سینما بهخوبی بهچشم میخورد.
برای داشتن یک طراحی موفق و اجرای بهینه معماری سالن سینما رعایت موارد زیر الزامیست:
در نظر گرفتن ارتفاع مناسب بسته به تعداد تماشاچیان و چیدمان اصولی صندلیها و در نظر داشتن زاویه مناسب جهت فراهم کردن دید بهتر برای همه تماشاچیان
انتخاب و نصب پرده مناسب و استاندارد با دارا بودن طول متناسب با وسعت سالن
منظور کردن شرایط خروج اضطراری برای حفظ سلامت افراد در زمان بروز خطرات احتمالی
منظور کردن برق اضطراری متناسب با وسعت و گنجایش سالن
در نظر گرفتن شرایط ایمنی در پلکان و راهروهای خروجی از عرض و ارتفاع تا نصب تعداد کافی دستگیره و نسوز و مقاوم بودن ساختار پلکان
نورپردازی کامل و کافی در مسیر پلکان خروجی و راهروها
بدیهی است در همه این موارد نقش مشاور معماری سینما و نظرات کلیدی مطرح شده دارای اهمیت بوده و سهم به سزایی در اجرای بهینه معماری این نوع سازه ایفا میکند.
برای آشنایی با مبلمان vip به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
سینما در هر دوره نماد پیشرفت و نوآوری شهرها بوده و انسان را با دنیای مدرن اطراف خود مرتبط نموده است. معماری به کار رفته در این سازه هنری بهخوبی گواه این مدعاست.
سینماهای امروزی بهمراتب پررنگتر با دنیای فناوری مرتبط هستند. مشاور معماری سینما در عصر ما به معنای ارتباط تمام قد با تازههای تکنولوژی در ساخت و پرداخت سالن و بهرهمندی از تجهیزات مدرن و امروزی برای نمایش بهتر فیلم است.
نقطه نظرات و دانش فنی مشاور معماری سینما در اجرای بهینه و دریافت نتایج بهتر در طراحی، ساخت و بهرهبرداری از سالن سینما به شکل مطلوب و ایدهآل نیز بسیار موثر است.