پنل آکوستیک سینما از تجهیزات کاربردی در صنعت ساخت سینما است که نقش عمدهای در بهبود و کنترل کیفیت صوت در سینما ایفا میکند. استفاده از این پنل که در قالب تجهیزات فنی تولید و به کار گرفته میشود، نقش عمدهای در ارتقاء کیفی صدای پخش شده و بخش شنیداری این مجموعه دارد.
برندهای متنوعی در کار تولید و عرضه این محصولات بوده و هر یک نقش مهمی در عرضه آن ایفا میکنند. حاصل کار این همه و استفاده از محصولات آکوستیک سینما را میتوان در بهبود چشمگیر سطح کیفی کار مشاهده کرد.
در این مطلب به معرفی محصولات آکوستیک سینما پرداخته و درباره مزایای کاربردی این تجهیزات با شما گفتگو میکنیم.
با ما در مطالعه این متن همراه شوید.
آکوستیک را بیشک باید بخش مهم و تاثیرگذاری علم کنترل صدا دانست که از محصولات آکوستیک سینما و موثر در صنعت صدابرداری برای انجام آن استفاده میشود. نقش مهم این عامل در کنترل کیفی و کاهش اضافات در صدا اعم از اکو و نویز را بسیاری عامل اصلی و پایهگذار صنعت نوین صدابرداری در سینما میدانند.
وجود خاصیت اکو یا انعکاس صدا در جهات مختلف، استودیوهای صدابرداری سینمایی (و البته آموزشگاههای موسیقی و سالنهای صدابرداری) را دچار مشکلات زیادی میکند.
این بازتاب صدا در محیطهای غیر تخصصی مانند منزل توسط اشیاء موجود از قبیل فرش و مبلمان تا اندازهای جذب شده و بدون نیاز به محصولات آکوستیک سینما، مشکل را تا حد قابل قبولی حل میکند.
اما هنگامی که نوبت به مراکز تخصصی نظیر سینما میرسد، نیاز به پنل آکوستیک سینما و دیگر محصولات آکوستیک سینما بیش از پیش خودنمایی میکند. این نوع پنل با خاصیت جذب بالا و تخصصی صدا، امواج ناخواسته را جذب و مانع از صدور آنها به اطراف میشود. عاملی که وضوح صدا در سینما و سایر مراکز تخصصی صدابرداری را بهدنبال داشته و کیفیت کار را در چنین مواردی ارتقاء میدهد.
مطالعه بیشتر: وال کارپت
پنلهای آکوستیک ویژه سینما انواع مختلفی دارند که هر یک قابلیت کنترل صدا در بازه فرکانسی مشخصی را دارند. بر این اساس و با توجه به نیاز تخصصی و کاربردی نسبت به تولید و عرضه محصولات آکوستیک سینما اقدام میشود. کاربران چنین محصولاتی نیز در تهیه آنها به شکل اختصاصی و فنی عمل کرده و نمونههای مناسب برای هر مورد را تهیه نموده و بهکار میگیرند.آکوستیک سالن آمفی تئاتر از دیگر انواع آکوستیک ها است.
3 گروه اصلی محصولات آکوستیک سینما عبارتند از:
این محصولات آکوستیک سینما در کنج محیط نصب شده و فرکانسهای پایین را کنترل میکنند. فرکانسهای بین 20 تا 350 هرتز موسوم به فرکانسهای پایین یا بم (low frequency) هستند که در کنج استودیو جمع میشوند و برای کنترل آنها از پنل آکوستیک سینما یا بیس ترپ استفاده میشود.
ابزوربرها:
این دسته از محصولات آکوستیک سینما صدا را جذب نموده و مانع از انعکاس یا بازتاب آن از سطوح میشوند. همان عاملی که از اکوی صدا و تداخل امواج آن با یکدیگر ممانعت میکند.
این نوع پنلها در میان محصولات آکوستیک سینما به پخش کننده صدا معروفند و امواج سهمگین صدا را پس از شکستن در جهات مختلف پخش میکنند. این کار باعث کاهش آوای صدا در محیط میشود. برای حفظ تعادل در گردش صدا از تجهیزات آکوستیک دیفیوزر استفاده میشود.
بسیاری از استودیوهای خانگی با تهیه این پنلها و نصب آنها در محل مناسب، سطح کیفی کار خود را بالاتر برده و صدابرداری و صداگذاری را به شیوه علمی و با نتایج بهتر دنبال میکنند.
دانش آکوستیک یا کنترل صدا در اصل شاخهای از فیزیک است که با شناخت علمی نسبت به رفتار امواج صوت، بر آن احاطه یافته و شرایط را به دلخواه کنترل میکند. این دانش امروزه استفادههای زیادی در استودیوهای ضبط و پخش صدا و سالنهای سینما دارد.
پنل آکوستیک سینما نوعی ابزار طراحی شده برای جذب صدا و جلوگیری از بازگشت یا ریورب صداست. نکته مهم و کلیدی در این نوع پنل، شکل آن است که تاثیر زیادی بر نوع و میزان جذب صدا داشته و این کار را به شکل تخصصی به انجام میرساند.
تنوع نمونههای پنل آکوستیک سینما، تاثیرات متفاوت و متنوعی را در جذب صدا به دنبال دارد. برای مثال نمونههای گوهای و تخم مرغی شکل این پنلها اثرات متفاوتی بر بهبود بسامدهای پایین دارند.
پنل آکوستیک سینما از جنس پلی یورتان بوده و ساختار فیزیکی، دانسیته یا فشردگی و شکل ظاهری آن تاثیر بالایی در فرم و میزان جذب صدا دارد.
اغلب این سوال مطرح میشود که برای تجهیز سالن سینما به پنل آکوستیک سینما چقدر باید خرج کرد و این کار با چه میزان صرف هزینه همراه است؟
این هزینه با نوع پنل آکوستیک سینما، ابعاد محل نصب و کارایی استودیو رابطه مستقیم دارد. بر این اساس لازم است پس از محاسبه این موارد نسبت به تخمین هزینههای مربوطه اقدام شود. از نظر فنی نیز، فاکتورهای زیادی در موفقیت و تاثیرگذاری کاربرد محصولات آکوستیک سینما موثرند. ضخامت و جنس پنل آکوستیک سینما از جمله این موارد هستند که هنگام خرید محصولات آکوستیک سینما باید به آنها دقت کرد.
همچنین دانسیته یا فشردگی فوم مصرفی در پنل آکوستیک سینما نقش مهمی در وزن این محصولات داشته و بر میزان و کیفیت جذب صدا توسط آنها تاثیر میگذارد.
در دانسیتههای پایین خلا زیادی وجود دارد که بهدلیل ورود صدا به آنها میزان جذب صدا کاهش مییابد. این مورد تا عدد مشخصی ادامه یافته و با کمتر شدن سطح خلا از آن میزان کاسته میشود. با کاهش چشمگیر این عدد، اصوات بار دیگر و این بار بهدلیل عدم نفوذ به درون خلا منعکس شده و روند جذب در آنها معکوس میشود.
پنل آکوستیک سینما و محصولات مورد استفاده در آن موسوم به محصولات آکوستیک سینما نقش مهمی در بهبود اصوات و جذب میزان مشخصی از آنها ایفا میکنند. به این ترتیب در موضوع صدابرداری و بهبود کیفی آن کاربرد فراوانی دارند.
متریال مصرفی در این محصولات از جنس فوم پلی یورتان بوده و از نظر ضخامت، ساختار، دانسیته یا فشردگی و شکل ظاهری با یکدیگر تفاوتهایی دارند. این موضوع تاثیر زیادی بر عملکرد آنها داشته و نقش تخصصی آنها را در جذب یا انعکاس بخشی از فرکانسهای صدا تعیین میکنند.
تهیه و نصب این تجهیزات موردی کاملا تخصصی بوده و باید توسط اهالی فن و بهشکل کارشناسی انجام گیرد.
پیشنهاد آخر ما برای کاربران این محصولات، استفاده از خدمات مشاوره با سایتهای معتبر عرضه کننده جهت کسب اطلاعات بیشتر و انجام بهینه این کار است.
پوشش دیوار سالن سینما از جمله موارد تخصصی در این فضاست که با رعایت استانداردهای لازم و فنی ساخته میشود. پیاده سازی این پوشش در چند لایه انجام شده و هر بخش برای ساخت نیازمند بهکارگیری دانش فنی و استفاده از متریال مخصوص و تجهیزات فنی است.
این کار با آگاهی از ویژگیهای متریال مصرفی در پوشش دیوار سالن سینما و نقش هر یک در جذب صدای اضافه صورت میگیرد.
بخشی از این پوشش دکوراتیو در دیوارهها و سقف شامل تهیه و زیرسازی از جنس چوب است. استفاده از چوب نراد روسی برای این کار با میزان خشکی (8 تا 12 درصد) و با برش در مقاطع 5/2 سانتی صورت میگیرد. کاربرد شاقول و ریسمان کشی برای تراز بودن ردیفهای اجرا شده و تسطیح افقی و عمودی دیوار از مراحل اصلی کار محسوب میشوند.
پس از این لایه، نوبت به استفاده از عایق صوتی میرسد که اغلب از پشم شیشه و با ضخامت مناسب و استاندارد برای این مورد استفاده میشود. این محصول در برندهای گوناگون تولید شده و نقش مهمی در تجهیز پوشش دیوار سالن سینما ایفا میکند. این پوشش با زیرکاری اسپان باند، دانسیته 36 و به ضخامت 3 اینچ در پوشش دیوار سالن سینما و سینما بهعنوان اصلیترین بخش از لایههای آکوستیک کاربرد دارد.
استفاده از پنلهای آکوستیک در پوشش دیوار سالن سینما این روزها رواج زیادی پیدا کرده است. قابلیت نصب آسان، قیمت مناسب و تنوع در طرح و مدل این پنلها را به محصولاتی کاربردی و پرطرفدار تبدیل کرده است.
پنلهای مورد استفاده در پوشش دیوار سالن سینما از چندین لایه تشکیل شده و روی آنها حفرههایی وجود دارد که جذب صدا را بر عهده دارند.
متریال مصرفی در ساخت این نوع پنلها شامل چوب، ام دی اف، گچ، چرم و چوب است.
پنلهای ام دی اف با روکش مناسب و اغلب ملامین از دیگر متریال پرمصرف در پوشش دیوار سالن سینما بهشمار میآیند. در برخی موارد نیز میتوان برای پوشش دیوار سالن سینما از دیگر متریال نظیر پنلهای چوبی، اسفنجی و دیفیوزرها استفاده کرد.
در همه این موارد، نمای ظاهری و دکوراتیو پوشش دیوار سالن سینما و آمفی تئاتر در نظر گرفته میشود. لایه نهایی و آخر این پوشش که از MDF یا متریال مشابه انتخاب میشود در این مورد نقش داشته و زیبایی ظاهری پوشش دیوار سالن سینما را بهخوبی تامین میکند.
طرحهای مورد استفاده در این پنلها که بیشترین کاربرد را در پوشش دیوار سالن سینما دارند شامل انواع لانه زنبوری، طرح کروی، طرح خشتی، طرح برگ، طرح فلت و طرح هرمی است.
وزن این پانلها نیز با توجه به دانسیته فوم یا ماده مصرفی در آنها تعیین میشود و نقش مهمی در کارایی و نوع استفاده از آنها دارد.
این نوع پوشش بیشتر در سالنهای نمایش و سینما کاربرد دارد، اما موارد دیگری نیز به شرح زیر برای استفاده از پوشش دیوار سالن سینما وجود دارد:
از پوشش دیوار سالن سینما بهدلیل مزایای آکوستیک و ویژگیهایی که دارد، برای استودیوهای صدابرداری، و سالن کنسرت نیز استفاده میشود.
سالنهای کنفرانس از دیگر کاربران پوشش دیوار سالن سینما بهشمار میآیند. در چنین مکانهایی نیاز به تمرکز و عدم وجود صداهای آلاینده مشاهده میشود. موردی که با توجه به حساسیتهای موجود در این فضا نیاز به اجرا دارد. ویژگیهای پوشش دیوار سالن سینما خواص ضد صدا و آکوستیک در این دیواره، آن را برای استفاده در چنین فضایی مناسب نموده است. این فضا با استفاده از چنین دیوارههایی از مزیت مصونیت در برابر خروج مکالمات و شنود مستقیم نیز بهرهمند است.
آکوستیک در معماری در مکان های مختلف قابل اجرا می باشد و نیاز به تخصص بالا دارد.
سالن همایش از دیگر فضاهایی است که پوشش دیوار سالن آمفی تئاتر در آن کاربرد دارد. زیبایی این نوع نما و خواص عایق و ضد صدا در آن باعث استفاده وسیع از این نوع دیواره در سالنهای اجتماعات و همایش میشود.